Syy, miksi lihoo!

Ylipainoisuus tuskin on näin yksinkertaisella matematiikalla selvitettävissä. Sensijaan aineenvaihdunnan puolelta löytyy jo huomattavasti parempi selitysmalli, ei ehkä kaikille ylipainoisille mutta joillekin.

Kun ihminen nauttii sokeria tai jotain muuta tuotetta mistä ruuansulatuksen aikana muodostuu sokeria – nimitämme näitä tuotteita hiilihydraateiksi ja se siirtyy suolesta verenkiertoon, verensokeri nousee. Sen noustua tietyn kynnysrajan yläpuolelle haima saa hälytyksen ja tyrkkää verenkiertoon annoksen insuliinia, jonka yhtenä tehtävänä on palauttaa verensokerin taso normaaliin. Nykyisin tästä tapahtumasta käytetään havainnollista nimitystä »insuliinipumppu laukeaa».

Mikäli ateria tai välipala on yksinpuolisesti sisältänyt vain sokeria ja hiilihydraatteja, sokerin tulo suolistosta verenkiertoon loppuu yhtä äkillisesti kuin alkoikin. Mutta nyt on insuliinia vielä runsaasti veressä. Mitä tapahtuu? Verensokeri laskee liian matalalle, ennen kuin insuliinin tulo tyrehtyy. Tätä tilannetta, liian matalaa verensokeria, nimitetään hypoglykemiaksi. Ihminen itse tuntee sen nälän tunteena, »hiukaisuna», tai toisinaan väsymyksenä, joskus jopa pyörryttävänä tai ahdistavana olona. Periaatteessa jokainen menee silloin kaapille ja syö jotain, mikäli sellaiseen on tilaisuus. Mitä tästä seuraa? Syöpöttelyä. ja jos nämä hiukaisuun otetut välipalat nekin sisältävät kovin yksipuolisesti vain hiilihydraatteja, tämä kierre on jatkuva. Mikä ettei ravintoa silloin tulisi mätettyä elimistöönsä, ellei paljon niin ainakin usein.

Vanhoina aikoina leipä oli kaikkein keskeisimpiä ruokia. Me itse totuimme lapsina saamaan voileipää ja maitoa  jos tuli nälkä. Kasvaville se onkin mitä parasta sekä kasvun että energiatarpeen kannalta. Mutta nyt aikuisinakin me pistelemme vähän liian kiivasta tahtia voileipiä suuhumme  ja niiden mukana me saamme sokeria melko helposti ja paljon. Sitä paitsi kun me lapsina totuimme syömään kiltisti puuromme, olemme aikuisenakin puuronsyöjäkansaa,  ja puuro nyt jos mikään on melko puhdasta hiilihydraattia (eli sokeria). ja lihottavaa.