Meidän tarina

Anja ja HeikkiNäin homma edisty!

 

Ulkomailla asuessamme hommasimme TV-kaistan katseluoikeuden. Kuinka ollakaan, ensimmäinen ohjelma oli MOT:n rasvasota.

Katsottuamme ohjelman, ymmärsimme, mistä on kysymys, mikä tarkoittaa sitä, että meitä on yksinkertaisesti huijattu. Keino rasvat ovat humpuukia, huuhaata.

Meillä on siinä mielessä normaali tarina. Iän lisääntyessä lääkäri käynnit lisääntyivät. Ylipainoa alkoi tulla, vaikka työni on ollut ruumiillista ja kävelylenkkejä tein(mme) säännöllisesti. Punttisali ei ole koskaan kiinnostanut, mutta muuten olen kyllä liikkunut mielestäni keskivertoa enemmän.

Ohjelman jälkeen (2010 lokakuu) vaihdettuamme ruokavalion oli ensimmäinen homma viedä iso margariini pakkaus pakastimeen.  Emme hennoneet heti laitta sitä suoraan roskikseen. Olimme juuri ostanee neljän litran kanisterin Canola öljyä (rypsi), jonka lahjoitimme eräälle ystävällemme, joka halusi pitää “terveydestään” huolta.

Me emme mitenkään ajatelleet painonpudotusta, vaan ainoastaan vaihdoimme ruokavalion vaihtamalla margariinit voihin ja jätimme kaikki viljatuotteet kaupan hyllylle.. Samoihin aikoihin tuli lääkäri Antti Heikkilän ohjelmaa studio 55:tä. Vaimoni tiesi nimen, joten aloimme seurata hänen ohjelmia, jonka myöten heitettiin ruokavaliostamme pois kaikki viljatuotteet. Yllätys oli melkoinen, kun menimme seuraavana vuonna helmikuussa lomalle, niin vyötärö oli melkein kokonaan kadonnut. Myöhemmin laihtuminen jatkui edelleen.

Kuten ylhäällä kerroin, niin lääkärillä käynnit lisääntyivät, minkä helposti laitoin ikääntymisen piikkiin. Tuli lääkkeitä eri syihin jne. Ruokavalion muutoksen jälkeen en ole ollut lääkärin pakeilla sitten 2010 lokakuun lukuun ottamatta vuotuisia tarkastuksia.

Verenpaine normalisoitui siinä samassa rytäkässä, jota meidän lääkäri ihmetteli ja kysyi, olenko lisännyt liikuntaa – en, vastasin. Seuraavaksi oli vaimoni vuoro, joten perhelääkärimme ikään kuin varmistaakseen omat epäilynsä, kysäisi, onko miehesi lisännyt liikuntaa, koska hänen verenpaineen on hyvä. Ei, vastasi vaimoni, vaan syynä on ruokavalion muutos.

En tiedä ymmärsikö lääkäri, mutta kovin oli hämmennyksissä. Me sentään kävimme yli kymmenen vuotta saman lääkärin pakeilla. Tämä kyseinen lääkäri ei ollut mielestäni mikään pillerin tyrkyttäjä.

Tiesi Kait, että ennemmin tai myöhemmin potilas tarvitsee jotain lääkitystä vaivoihinsa.

Suurimmat muutokset on olut, kun verenpaine normalisoitu. Minua vaivanneet selkäkivut hävisi tyystin. Suussa olevat kiusalliset aftat katosi. Närästys oli ajoittain hyvinkin kiusallista. Ei ole närästänyt sitten 2010. tässä eräänä päivänä huomasin, ettei silmissä oleva elohiiri enää häirinnyt.

Vaimollani oli nivelreumaa, joka ei enään ole vaivannut, paitsi, jos erehtyy ottamaan palan ruisleipää, jota hän rakastaa. Hän joutui myös ravaamaan melkein kerran kuukaudessa tapaamassa lääkäriämme virtsarakko tuleduksen vuoksi. Tätäkään vaivaa hänellä ei ole ollut sitten 2010.